Екрани зубцево-пазової конструкції в електричних машинах змінного струму - Кенсицький, О.Г.; Хвалін, Д.І.; Виговський, О.В. (Гідроенергетика України, 2017)
Показано що електропровідні екрани, які повторюють геометрію сегментів заліза статора, ефективно захищають елементи торцевої зони осердя статора від аксіальних полів розсіювання. Проведені розрахункові й експериментальні дослідження щодо ефективності запропонованих рішень. Розташування екранів зубцево-пазової конструкції у глибині шихтованого осердя дозволяє відмовитися від скосу і ступінчастості зубців крайніх пакетів, підвищує його механічну міцність, а також безпеку, надійність, навантажувальну здатність та ефективність експлуатації потужної електричної машини в цілому.