Чисельний та якісний аналіз техногенного впливу машинобудування на навколишнє середовище - Зайцева, Т.А.; Кузенков, О.О. (Проблемы машиностроения, 2010)
Побудована математична модель техногенного впливу на рівень неоднорідності популяцій фауни та флори, що подано у вигляді системи диференціальних рівнянь. Досліджені особливі точки та стаціонарні гіперплощини системи. Розглянуті біфуркаційні гіперплощини на дво- та тривимірних біфуркаційних діаграмах. Для квадратичних біфуркаційних кривих та гіперплощин ідентифікований тип. Розроблений програмний комплекс чисельного аналізу диференціальних моделей субпопуляційної динаміки. Построена математическая модель техногенного воздействия на уровень неоднородности популяций фауны и флоры, которая представлена в виде системы дифференциальных уравнений. Исследованы особые точки и стационарные гиперплоскости системы. Рассмотрены бифуркационные гиперплоскост на двух- и трехмерных бифуркационных диаграммах. Для квадратичных бифуркационных кривых и гиперплоскостей идентифицирован тип. Разработан программный комплекс численного анализа дифференциальных моделей субпопуляционной динамики. In the work the mathematical model of ethnogeny influence from heterogenic level of population of flora and fauna is researched. Model is present from system of differential equation. System’s stationary point and stationary gypper-plane is researched. The classification of bifurcation gypper-plane, on two- and three - dimensional bifurcation diagram is research. The type of square bifurcation curve and gypper-plane is identification. Program application of numerical analysis of subpopulation differential model dynamic is developed.