Математичні моделі комп’ютерної інтелектуалізації технологій синхронних векторних вимірювань параметрів електричних мереж - Стасюк, О.І.; Гончарова, Л.Л. (Кибернетика и системный анализ, 2016)
Проаналізовано сучасний стан наукових досліджень у сфері інтелектуалізації мереж електропостачання на основі синхронних векторних вимірювань в системі реєстрації первинної інформації. Показано, що оптимізація електроспоживання залежить від повноти інформативності первинних багатоаспектних даних. На основі диференційних перетворень запропоновано математичнімоделііметодианалітичного обчислення сукупності Т-дискрет для визначення повноти інформативності отриманих недетермінованих первинних даних. Розглянуто методи інтелектуалізації технологій синхронних векторних вимірювань за допомогою представлення зареєстрованих первинних даних у вигляді Т-спектрів для визначення окремих гармонічних складових параметрів перехідного процесу енергосистеми, а також для проведення (на основі диференційних зображень) спектрального аналізу і обчислення спектральної щільності, як основи формування і накопичування нових знань. Проанализировано современное состояние научных исследований в области интеллектуализации сетей электроснабжения на основе синхронных векторных измерений в системе регистрации первичной информации. Показано, что оптимизация электропотребления зависит от полноты информативности первичных многоаспектных данных. На основе дифференциальных преобразований предложены математические модели и методы аналитического вычисления совокупности Т-дискрет для определения полноты информативности полученных недетерминированных первичных данных. Рассмотрены методы интеллектуализации технологий синхронных векторных измерений путем представления зарегистрированных первичных данных в виде Т-спектров для определения отдельных гармонических слагаемых параметров переходного процесса энергосистемы, а также для проведения (на основе дифференциальных изображений) спектрального анализа и вычисления спектральной плотности как основы формирования и накопления новых знаний. The authors analyze the current state of scientific research in the field of intellectualization of electrical networks based on synchronous vector measurements in the system of registration of primary information. It is shown that optimization of energy consumption pedends on the fullness of multidimensional information content of primary data. On the basis of differential transformations, mathematical models and methods are proposed for analytical calculation for the aggregate of T-discretes to determine the full content of the obtained non-deterministic initial data. The methods of intellectualization of simultaneous vector measurements are registered through the submission of primary data in the form of T-spectra to determine individual harmonic components for each parameter of the transition process of the energy system, as well as to conduct (in the field of differential images) the spectral analysis and calculation of the spectral density, as the basis for the formation and accumulation of new knowledge.