Персонаж епічний у творчості Шевченка - Лімборський, І. (Слово і Час, 2010)
У статті розглядається епічний літературний персонаж у творчості Т.Шевченка, аналізуються такі його
характеристики, як внутрішній світ, портрет, монолог, взаємодія з іншими дійовими особами, участь у
розгортанні сюжету й композиції твору. Акцентовано на відмінності літературного персонажа в ліриці і
прозі, розглянуто основні засоби поетики, за допомогою яких письменник створює образи персонажів.
Особлива роль відводиться образу автора як конструктивній категорії, що виступає креативним центром
творення світу персонажів і сам постає як завершений персонаж, авторське “я” зі специфічним набором
характеристик і моральних пріоритетів. This article deals with the epic characters in the works by T.Shevchenko. A special attention is paid to the
inner world of the characters as well as to their portraits, monologues, interaction with other characters, their
function within the development of the plot and the composition of the literary work. The author of the paper
emphasizes the crucial distinction between the literary characters of the lyric poetry and those of the prose
works, and singles out the main literary devices serving to create a literary character. The author’s image in the
text is stated to be a constructive category which stands in the centre of the system of characters and is itself
a full-fl edged character, i.e., the author’s self with its psychological parameters and moral guidelines. В статье рассматривается эпический литературный
персонаж в творчестве Т.Шевченко, анализируются такие
его характеристики, как внутренний мир, портрет, монолог,
взаимодействие с другими действующими лицами, участие в
развитии сюжета и композиции произведения. Акцентируется
на различии литературного персонажа в лирике и прозе,
рассматриваются основные средства поэтики, с помощью
которых писатель создает образы персонажей. Особую
роль отведено образу автора как конструктивной категории,
который выступает креативным центром создания мира
персонажей и сам выступает как отдельный персонаж,
авторское “я” со специфическим набором характеристик и
моральных приоритетов.