Гендерне прочитання творчості Тараса Шевченка - Гончар, Ю. (Слово і Час, 2010)
У статті осмислено можливості застосування гендерної літературної теорії для інтерпретації творчості
письменника з використанням критеріїв “фемінність”, “маскулінність”, “андрогінність”. Здійснено аналіз
специфіки відображення фемінності і маскулінності, переосмислення, наближення їх до нової андрогінної
якості в доробку Т. Шевченка з урахуванням гендерної ідентичності автора, своєрідності структури
процесу творення, художньої манери і стилю. The paper explores the possibility of gender approach to T. Shevchenko’s texts, drawing on the criteria of
feminity, masculinity, and androgynity. The author analyses the specific correlation of feminity and masculinity
and their tending towards androgynity in the works by the Ukrainian writer, thereupon shedding light on the
originality of his creative process as well as of his style and writing procedures. В статье осмыслены возможности применения
гендерного подхода для интерпретации творчества автора с
использованием критериев “феминность”, “маскулинность”,
“андрогинность”. Осуществлен анализ специфики отображения
феминности и маскулинности, переосмысления, приближения
к новому андрогинному качеству в творчестве автора с учетом
гендерной идентичности, своеобразия структуры процесса
творения, творческой манеры и стиля.