Іван Франко і словаки - Неврлий, М. (Слово і Час, 2010)
У статті йдеться про зацікавлення І. Франка фольклором, літературою й суспільним життям словаків.
Висвітлено відгуки письменника на тогочасні явища словацької літератури, його інтерес до прогресивних
політичних і культурних течій у середовищі словацької молоді. Оглянуто рецепцію доробку І. Франка
у Словаччині: відгуки на його творчість, переклади, компаративні дослідження, ушанування пам'яті
письменника і вченого. The paper dwells upon I. Franko’s interest in the folklore, literature, and social life of the Slovaks. The author
cites the writer’s reviews of the then Slovakian literature, and shows his interest in progressive political and
cultural trends among the Slovakian youth. Attention is also paid to I. Franko’s reception in Slovakia, that is,
to numerous reviews, translations, comparative studies, addresses and orations in honour of Ukrainian writer
and scientist. В статье идет речь об интересе И. Франко к фольклору,
литературе и общественной жизни словаков. Освещаются
отзывы писателя на явления словацкой литературы, его
интерес к прогрессивным политическим и культурным
течениям в среде словацкой молодежи. Рассмотрена
рецепция наследия И. Франко в Словакии: отзывы о его
творчестве, переводы, компаративные исследования,
чествование памяти писателя и ученого.