Жанр “духовного роману” в сучасній літературі: “Євангеліє від Пілата” Еріка-Еммануеля Шмітта - Бовсунівська, Т. (Слово і Час, 2010)
У 2000 році роман “Євангеліє від Пілата” Е.-Е. Шмітта утвердив його репутацію як романіста і приніс нагороду “Grand Prix des Lectrices de Elle”. Цей роман подав нову інтерпретацію життя Ісуса, що викликало безліч дискусій; спірним стало й визначення самого жанру. У статті наведена гіпотеза, згідно з якою перед нами “духовний роман”, заснований на гностичних традиціях дохристиянських євангелій. “Духовний” роман Е.-Е. Шмітта фокусує увагу на переході від постмодерної поетики homo ludens до поетики homo sacrum. In 2000 “The Gospel of Pilatus” has established Eric-Emmanuel Schmitt’s literary reputation and made him the winner of “Grand Prix des Lectrices de Elle”. The novel brings forward a new interpretation of Jesus’ life which has called forth a lot of controversy. Controversial is also the defi nition of this text’s genre. In this article, we argue that “The Gospel of Pilatus” can be defi ned as a “spiritual novel” based on the tradition of gnostic interpretation of pre-Christian gospels. E.-E. Schmitt’s “spiritual” novel manifests the transition from the postmodern poetics of homo ludens to the poetics of homo sacrum. В 2000 году роман “Евангелие от Пилата” Э.-Э. Шмитта утвердил его репутацию как романиста и принес награду “Grand Prix des Lectrices de Elle”. Этот роман представил новую интерпретацию жизни Иисуса, что вызвало много споров; спорным было и определение жанра. В данной статье представлена гипотеза, согласно которой перед нами “духовный роман”, основанный на гностических традициях дохристианских евангелий. “Духовный” роман Э.-Э. Шмитта акцентирует внимание на переходе от постмодернистской поетики homo ludens до поэтики homo sacrum.