Организация конвергентной кампусной компьютерной среды академического учреждения - Антонюк, Я.М.; Прус, Т.Н. (Управляющие системы и машины, 2018)
В статье алгоритмически структурирован процесс проектирования конвергентной компьютерной инфраструктуры академического учреждения. Показаны варианты построения от сверхбюджетного экономичного решения до полномасштабного развёрнутого с использованием облачных технологий. Построена модель комплекса управления указанной инфраструктурой – базовый компьютерный телекоммуникационный узел. Мета. У пропонованому матеріалі поставлено завдання побудови архітектурного рішення комп’ютерних мереж, що підтримує широкий спектр протоколів прикладного рівня мережевої моделі, голосового та відеозв’язку, в установах, які базуються на типовій структурі НАН і МОН України. Оскільки набір стандартного устаткування, яке забезпечує базовий набір прикладних протоколів стандартного інтернет-стека, часто не відповідає необхідному потенціалу, пропонується первинна систематизація варіантів компонування опорної мережевої інфраструктури. Методи. Використано метод поетапної інтеграції додаткових послуг у існуючі мережі передачі даних. Результат. На основі аналізу функціонування мультисервісного набору, реалізованого в опорній частині КМ, сформовано базовий комп’ютерний телекомунікаційний вузол (БКТВ), розроблено методику організації системи управління конвергентним базовим комп’ютерним телекомунікаційним вузлом корпоративної мережі установи академічного типу Purpose. In the resulted material the task of the architectural solution supporting construction of a wide range of the network model protocols level, voice and video communication, in institutions based on the standard structure of NAS and MES of Ukraine. Since the standard equipment that provides a basic set of application protocols of the standard Internet-stack, often does not correspond necessary potential, the primary systematization is proposed options for linking the core network infrastructure. Methods. The method of step-by-step integration of the additional services into existing data transmission networks is used. Results. Based on the analysis of the multi service set functioning, implemented in the support part of the KN formed a complex of BKTU, developed a methodology for organizing the management system of convergent the basic computer telecommunication node of the corporate network institutions of the academic type.