Моделi та методи використання семантичних Wiki-ресурсiв як джерела знань для поповнення формальних онтологiй предметних областей - Гриценко, В.І.; Гладун, А.Я.; Рогушина, Ю.В. (Кибернетика и вычислительная техника, 2018)
Розглянуто доцільність застосування онтологій для подання знань у системах штучного інтелекту, орієнтованих на функціонування у відкритому середовищі Web. Проаналізовано дослідження, пов’язані з побудовою формальних онтологій предметних областей, та засоби їх формалізації. Запропоновано формальну модель онтології, що уточнює наявні підходи та більш детально описує властивості та характеристики відношень між основними елементами онтології. Запропоновано використання такої моделі як основи для співставлення онтології з дескриптивними логіками. Подано метод поповнення онтології предметної області, який базується на запропонованій моделі та використанні семантично розмічених Wiki-ресурсів як джерела знань. Це забезпечує динамічне поповнення бази знань прикладних інтелектуальних систем. Наведено приклад використання запропонованого методу у задачі перетворення природномовного тексту в жестову мову в системі інформаційної підтримки осіб з вадами мовлення та слуху. Рассмотрена целесообразность применения онтологий для представления знаний в системах искусственного интеллекта, ориентированных на функционирование в открытой среде Web. Проанализированы исследования, связанные с построением формальных онтологий предметных областей, и средства их формализации. Предложена формальная модель онтологии, которая уточняет существующие подходы, более детально описывая свойства и характеристики отношений между основными элементами онтологии. Предложено использование такой модели как основы для сопоставления онтологии с дескриптивными логиками. В работе представлен метод пополнения онтологии предметной области, который базируется на предложенной модели и использовании семантически размеченных Wіkі-ресурсов как источника знаний, что обеспечивает динамическое пополнение базы знаний прикладных интеллектуальных систем. Приведен пример использования предложенного метода в задаче преобразования естественноязыкового текста в язык жестов в системе информационной поддержки лиц с недостатками речи и слуха. The purpose of the paper is to develop models of structured representation of knowledge in Wiki-resources on the basis of ontologies and methods of their application for improving and replenishing ontologies of the subject area. The offered approach will allow integrating the current information on changes in the subject area and creating actual ontologies for various applied information technologies using ontologies. Results. The expediency of using ontologies for presentation of knowledge in systems of artificial intelligence oriented to functioning in the open environment of the Web is considered. The researches connected with the construction of formal ontologies of subject areas and the means of their formalization are analyzed. A formal model of ontology, which specifies the existing approaches, describing in more detail the properties and characteristics of the relations between the main elements of ontology is proposed. An example of using the proposed method in the task of transforming the natural text into a sign language in the system of information support of people with speech and hearing impairments is given.