Прогноз развития мирового энергетического рынка - Цилибина, В.М. (Наука та наукознавство, 2018)
Сопоставление рассматриваемых в статье прогнозов развития мировой энергетики, выполненных Международным энергетическим агентством, британской компанией British Petroleum и российскими экспертами, показывает наличие расхождений как по прогнозируемому объему потребления энергии, так и по видовому составу топливно-энергетических ресурсов. Это связано с тем, что энергетика представляет собой сложную динамическую систему противоречий, обусловленных основными проблемами современного мирового развития: демографическими, ресурсными, финансовыми, технологическими, экологически ми. Следовательно, достоверность и надежность прогнозов в энерге тической сфере зависит от используемой методологии прогнозирования, учета всего многообразия факторов. Фактические результаты могут отличаться от прогнозов и зависят от различных факторов, в том числе от поставок продукции, спроса и ценообразования, политической стабильности, общих экономических условий, изменений правовых и нормативных актов, доступности новых технологий, стихийных бедствий и неблагоприятных погодных условий, войн, террористических актов или саботажа. Зіставлення прогнозів розвитку світової економіки, що розглядаються у статті, виконаних Міжнародним енергетичним агентством, британською компанією British Petroleum та російськими експертами, показує наявність розходжень як у прогнозованому обсязі споживання енергії, так і у видовому складі паливно-енергетичних рес урсів. Це пов’язано з тим, що енергетика являє собою складну динамічну систему протиріч, обумовлених основними проблемами сучасного світового розвитку: де мографічними, ресурсними, фінансовими, технологічними, екологічними. Тому до стовірність і надійність прогнозів у енергетичній сфері залежить від використовуваної методології прогнозування, врахування усього різноманіття факторів. Фактичні результати можуть відрізнятися від прогнозів і залежать від різних факторів, у тому числі від поставок продукції, попиту та ціноутворення, політичної стабільності, загальних економічних умов, змін правових і нормативних актів, доступності нових технологій, стихійних лих і несприятливих погодних умов, війн, терористичних актів або саботажу. The article’s objective is to sum up information on trends and long-term forecasts of the global energy market. Forecasting becomes critically important in periods of high uncertainties about future developments in the global energy sector, caused by geopolitical shifts, global economy transformations, changing paradigms of market regulation, technological and environmental factors. Forecasting is not similar to predicting, as it allows for narrowing the range of uncertainties and offers a suitable tool for risk analysis of investment decisions that tend to be highly capital-intensive and long-term. As shown by the latest events, as soon as geopolitical tensions occur, even a little imbalance of demand and supply is capable to destabilize energy markets and trigger unpredictable behavior of prices, price wars to win over customers or reallocation of investment.