Аналіз стану інноваційної діяльності в Україні та шляхи його поліпшення - Яковлєв, А.І. (Наука та наукознавство, 2018)
Розглянуто показники рівня інноваційного розвитку в Україні. Проаналізовано три його складові — економічну, соціальну, законодавчу. Висвітлено проблеми в сфері інноваційної діяльності в Україні: недостат нє фінансування, застаріла матеріально-технічна база. Підкреслено необхідність поліпшення підготовки кадрів і стимулювання їх роботи. Запропоновано методи вибору пріоритетів інноваційного розвитку, розрахунку ефективності кредитування інновацій, стимулювання створення і реалізації інновацій. Зокрема, розроблено та апробовано модель визначення величини відсотка за кредит за результатами конкретного інноваційного проекту. Розглянуто шляхи розвитку державної підтримки інноваційної діяльності. Рассмотрены показатели уровня инновационного развития в Украине. Проанализированы три его составляющие — экономическая, социальная, законодательная. Отмечены проблемы в сфере инновационной деятельности в Украине: недостаточное финансирование, устаревшая материально-техническая база. Подчеркнута необходимость улучшения подготовки кадров и стимулирования их работы. Предложены методы выбора приоритетов инновационного развития, расчета эффективности кредитования инноваций, стимулирования создания и реализации инноваций. В частности, разработана и апробирована модель определения величины процента по кредиту по результатам конкретного инновационного проекта. Рассмотрены пути развития государственной поддержки инновационной деятельности. Innovating and innovations are a primary factor for the development of a national economy. As the innovation performance in Ukraine remains to be low, system studies focused on identifying its reasons and finding the ways for the performance enhancement are of great practical importance. The article’s objective is to scrutinize the innovation performance in Ukraine and offer ways to improve it.