Трагічні сторінки в історії біології в АН УРСР - Гармасар, В.Г. (Наука та наукознавство, 2018)
В статті показано методи і руйнівні наслідки партійно-політичного втручання в розвиток біологічних наук (генетики, цитології, фізіології та суміжних з нею психології й медичної практики) в СРСР загалом і зокрема в Україні. В статье показаны методы и разрушительные последствия партийно-политического вмешательства в развитие биологических наук (генетики, цитологии, физиологии и смежных с ней психологии и медицинской практики) в СССР в целом и в Украине. The article contains an account of the history of biological sciences o nthe whole and genetics in particular in Ukraine in 30—50s of the past century, when it was part of the Soviet Union. The overall situation in the science system of that time is shown, dominated by strict control, political pressures and administrative interventions in the research work.