Перспектива використання способу дискретно-імпульсного введення енергії для нейтралізації кислих водних розчинів - Яроцький, С.М.; Целень, Б.Я. (Промышленная теплотехника, 2015)
Обґрунтовано ефективність впливу способу дискретно-імпульсного введення енергії на водні розчини. Розглянуто механізми радикального розпаду води з утворенням пероксиду водню під впливом кавітації, а також роль гідрокарбонат-іонів та іонів заліза, що містяться у воді на зміну її рН. Запропоновано нові напрямки застосування дискретно-імпульсного введення енергії з використанням роторно-імпульсного апарата типу ротор-статор-ротор. Обоснована эффективность влияния метода дискретно-импульс ного ввода энергии на водные растворы. Рассмотрены механизмы радикального распада воды с образованием пероксида водорода под влиянием кавитации, а также роль гидрокарбонат-ионов и ионов железа содержащихся в воде на изменение ее рН. Предложены новые направления применения дискретно-импульсного ввода энергии с использованием роторно-импульсного аппарата типа роторстатор-ротор. Efficiency of discrete-pulse input of energy effect to aqueous solutions was validated. Mechanism of water radical decay and hydrogen peroxide formation under cavitation effect, the role of bicarbonates and iron ions contained in water to change its pH were considered. New ways using discrete-pulse input of energy from rotor-pulsation apparatus type such as rotor-stator-rotor were offered.