Шевченкова романтична поема: система індивідуальних жанрових модифікацій - Смілянська, В. (Слово і Час, 2010)
У статті зроблено спробу систематизувати Шевченкові поеми в родово-жанровому аспекті. Розподіл на жанрові групи здійснено на проблемно-тематичній основі, враховано тональність твору як тип естетичного вивершення, а також функції наративних інстанцій. This paper is an attempt at genre systematisation of Taras Shevchenko’s poems. The genre groups are defined according to the subject matter of particular texts, with due regard for their tonality treated here as a type of aesthetic expression, and with account taken of functions of narrative instances. В статье сделана попытка систематизировать поэмы Шевченко в родово-жанровом аспекте. Распределение по жанровым группам произведено на проблемно- тематической основе, учитывалась также тональность произведения как тип эстетического завершения, а также функции наративных инстанций.