Відгук Миколи Дашкевича на “Нариси історії української літератури ХІХ століття” М. Петрова: проблема зовнішніх і внутрішніх контактів - Александрова, Г. (Слово і Час, 2010)
У статті аналізується відгук М. Дашкевича на “Нариси історії української літератури ХІХ століття”
М. Петрова (1888), який переріс межі рецензії і здобув статус окремого дослідження. Розглядається позиція
М. Дашкевича: на противагу тезі М. Петрова, який надмірно узалежнював розвиток української літератури
від російської та польської, він доводив її самостійність і пов’язаність з основними західноєвропейськими
течіями ХІХ ст. і власними неперервними традиціями. The article analyses Mykola Dashkevych’s review of “Essays on the History of Ukrainian Literature of the
19th century” (1888) by M. Petrov which outgrew the boundaries of review genre and developed into a scientific
research in its own right. As opposed to M. Petrov’s concept of Ukrainian literary development subordinate to that
of Russian and Polish literatures, Dashkevych stands up for the independence of Ukrainian literature which, to
his mind, was guided rather by tendencies of West-European culture as well as by its own enduring traditions. В статье анализируется отзыв Николая Дашкевича
на “Очерки истории украинской литературы г. Петрова”
(1888), который перерос границы рецензии и приобрел
статус отдельного исследования. Рассматривается
позиция Н. Дашкевича: в противовес тезису Н. Петрова,
который чрезмерно ставил в зависимость развитие
украинской литературы от русской и польской, он
доказывал ее самостоятельность и связь с главными
западноевропейскими течениями ХІХ ст. собственными
непрерывными традициями.