Аналіз політропного субатмосферного термодинамічного цикла ГТУ з тепломасообмінним апаратом Майсоценка - Халатов, А.А.; Сєвєрін, С.Д.; Кочура, Ю.П.; Бродецький, П.І. (Промышленная теплотехника, 2016)
Виконано термодинамічний аналiз політропного субатмосферного цикла ГТУ з тепломасообмінним апаратом Майсоцека. На основi цього аналiзу отримано техніко-економічні характеристики політропного цикла й проведено їх порівняння з показниками адіабатного цикла. Показано, що для температури паро-повітряної суміші перед турбіною 340 °С, термічний ККД політропного цикла зменшується відносно адіабатного цикла на 12,4...5,2 % при зміні температури повітря за сонячним нагрівачем від 40 до 90 °С. У політропному циклі термічний ККД досягає 72 %. Выполнен термодинамический анализ политропного субатмосферного цикла ГТУ с тепломассообменным аппаратом Майсоценка. На основе этого анализа получены технико-экономические характеристики политропного цикла и проведено их сравнение с показателями адиабатного цикла. Показано, что для температуры паровоздушной смеси перед турбиной 340 °С, термический КПД политропного цикла уменьшается по сравнению с адиабатным циклом на 12,4...5,2 % при изменении температуры воздуха за солнечным нагревателем от 40 до 90 °С. В политропном цикле термический КПД достигает 72 %. The thermodynamics analysis of polytropic subatmospheric cycle of gas turbine unit (GTU) with Maisotsenko heat and mass exchanger is executed. Being based on this analysis was obtained technical and economic characteristics of polytropic cycle and conducted their comparing with characteristics of adiabatic cycle. It is shown that for the temperature of steamair mixture at turbine inlet of 340 °С the thermal efficiency of polytropic cycle decreases in relation to an adiabatic cycle on 12,4...5,2 % at the change of air temperature after a sunny heater from 40 to 90 °С. The thermal efficiency of polytropic cycle is reached to 72 per cent.