Теплофізичне моделювання повітряно-грунтового теплообмінника для теплової завіси фасадних стін експериментального енергоефективного будинку - Басок, Б.І.; Новіцька, М.П. (Промышленная теплотехника, 2017)
В роботі розглянуто можливість вилучення теплового потенціалу ґрунту для теплозабезпечення енергоефективних будівель. Представлено числове теплофізичне моделювання ґрунтовоповітряного теплообмінника неглибокого залягання. В результаті розрахунку отримано, що ґрунтово-повітряні теплообмінники дають можливість нагрівати або охолоджувати повітря для мінімізації енергоспоживання енергоефективної будівлі. В работе рассмотрена возможность извлечения теплового потенциала грунта для теплообеспечения энергоэффективных зданий. Представлено численное теплофизическое моделирование грунтово-воздушного теплообменника неглубокого залегания. В результате расчета получено, что грунтово-воздушные теплообменники дают возможность нагревать или охлаждать воздух для минимизации энергопотребления энергоэффективного здания. The possibility of energy extraction from soil for heat supplying of energyefficient building is considered at this article. The numerical simulation of an air-earth heat exchanger which lies at rela-tively shallow depths is represented. In conclusion it was obtained that airearth heat exchangers might increase or decrease air temperature to minimize energy consumption of energy-efficient buildings.