Перехідний етап української компаративістики: Сергій та Василь Маслови - Грицик, Л. (Слово і Час, 2010)
У статті розглядається наукова спадщина Сергія та Василя Маслових початку ХХ ст., пов’язана з
розвитком порівняльного літературознавства в Україні, виробленням компаративних підходів в історико-
літературних студіях періоду роботи вчених у Семінарії проф. Перетца та Психологічному семінарії проф.
Челпанова, утвердженням контактно-генетичних і типологічних підходів у подальших студіях. This article deals with the scientific heritage of Serhiy and Vasyl Maslov which dates back to the beginning
of the 20th century. The works of both scholars are studied within the context of Ukrainian comparative studies’
development. The author analyses the use of comparative apparatus in their works on literary history which
were written during their collaboration with Prof. Peretz and with the psychological seminar of Prof. Chelpanov.
She also sheds light on the expansion of genetic and typological approaches in their later studies. В статье рассматривается научное наследие С. и В.
Маслова начала ХХ в., связанное с развитием сравнительного
литературоведения в Украине; выработкой компаративных
подходов в историко-литературных студиях периода работы
ученых в Семинарии проф. Перетца и Психологическом семинарии
проф. Челпанова; утверждением контактно-генетических и
типологических подходов в дальнейших студиях.