Концепція створення гнучких гомогенних архітектур кластерних систем - Погорілий, С.Д.; Бойко, Ю.В.; Грязнов, Д.Б.; Ломакін, О.Д.; Мар’яновський, В.А. (Інститут програмних систем НАН України, 2008)
Запропоновано концепцію побудови гомогенних кластерів. Створено програмний комплекс, який дозволяє здійснювати багатофункціональне застосування комп’ютерного ресурсу організації. Реалізовано метод модифікації MBR-запису та можливість призупинки задач у процесі кластерних розрахунків. Відповідно до запропонованої концепції наведено варіант побудови кластеру, впровадженого в комп’ютерному класі Майкрософт ІТ-академії інформаційно-обчислювального центру Київського національного університету імені Тараса Шевченка. A concept of construction homogeneous clusters is offered. A software complex, which allows to effect multifunctional use of a computer asset of the organization, is created. A method of change of MBR-record and a possibility to suspend tasks during cluster calculations are realized. According to the introduced conception, a variation of cluster construction, implemented in a computer room in the Microsoft IT Academy in data-computing center of National Taras Shevchenko University of Kiev, is represented.