Деякі актуальні питання збереження культурної спадщини України - Титова, О.М. (Центр пам’яткознавства НАН України і Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, 2009)
У даній розвідці акцентується увага на наявності в Україні значного масиву об’єктів історико-культурної спадщини та чисельних проблемах їх збереження в сучасних умовах.Реалії сучасного життя засвідчують велике значення культурної спадщини у вихованні патріотизму, формуванні національної ідеї та національної самоідентифікації. В данном исследовании акцентируется внимание на наличии в Украине значительного массива объектов историко-культурного наследия, а также на многочисленных проблемах их сохранения в современных условиях. Main attention of this research is accented on a presence in Ukraine of considerable array of historical-and-cultural heritage’s objects and also on the numerous problems of their maintainance in modern terms.