Вчення М.К Реріха та його вплив на формування міжнародних засад охорони культурної спадщини - Андрес, Г.О.; Рудика, Н.М. (Центр пам’яткознавства НАН України і Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, 2009)
Реріх-філософ, Реріх-культуролог завжди шукав шляхи для поєднання старого та нового світу, він був переконаний у наявності внутрішньої єдності людства. Саме збереження культурної спадщини всією міжнародною спільнотою як елементу культури в цілому забезпечує безперервну лінію наступності, водночас, охорона культурної розмаїтості світу є одним із найважливіших – й до сьогодні актуальних – аспектів реріховської концепції Культури і створеної ним філософської системи. Важливим етапом діяльності М.К. Реріха стало втілення в життя спеціальної міжнародної угоди про охорону пам’яток культури під час війни й у мирний період, відомої в усьому світі як Пакт Реріха. Угода залишається діючою й до нашого часу. Рерих-филисоф, Рерих-культуролог всегда искал пути воссоединения старого и нового миров, он был уверен в существовании внутреннего единства человечества. Сохранение культурного наследия всем международным сообществом, как элемента культуры в целом, обеспечивает непрерывную линию преемственности, к тому же, охрана культурной разнообразности мира является одним из важнейших – и по сей день актуальных – аспектов рериховской концепции Культуры и созданной им философской системы. Важным этапом деятельности Н.К. Рериха стало воплощение в жизнь специального международного договора об охране культурных ценностей во время войны и в мирный период, известного во всем мире как Пакт Рериха. Договор действует и в наше время. Roerich, philosopher and culturologue, always looked for the way to rejoin Old World and Today’s World - he was confident of an inner unity of the all Humanity. Preservation of cultural heritage, as an element of culture, by all international communities contributes to continuity of cultural succession. To the point, protection of the world’s cultural variety is very important, and very actual till now, aspect of the conception of Culture and the philosophical system created by Roerich. Realization of Treaty on the Protection of Artistic and Scientific Institutions and Historic Monuments, as known as Roerich’s Pact, became the important stage of N. K. Roerich’s work. The treaty has been acting all this time.