Типологія новелістичного мислення у прозі Юрія Яновського - Мафтин, Н. (Слово і Час, 2010)
Стаття присвячена дослідженню типології художнього мислення ранньої прози Ю. Яновського. На
матеріалі творів “Рейд”, “Подвійне коло”, “Шлях армій”, “Батальйон Шведа”, “Лист у вічність” простежено
роль стильових елементів у моделюванні архітектоніки. Такий підхід сприяє розкриттю глибинних
жанротворчих “механізмів” та вияскравленню індивідуально-авторської майстерності в царині поетики
жанру. The paper inquires into the typology of artistic thinking in Yu.Yanovsky’s early prose works. Concentrating
on such texts as “The Raid”, “Double Circle”, ”The Way of the Armies”, “Shved’s Battalion”, and “A Letter to
Eternity”, the author analyzes the role of stylistic elements in modeling of architectonics. Such an approach is
conducive to the validation of basic genre creation mechanisms and to the elucidation of the writer’s individual
skills in the realm of genre poetics. Статья посвящена исследованию типологии
художественного мышления ранней прозы Ю. Яновского. На метериале произведений “Рейд”, “Двойной круг”,
“Путь армий”, “Батальон Шведа”, “Письмо в вечность” проанализирова на роль стилевых элементов в
моделировании архитектоники. Такой подход способствует раскрытию глубинных жанрообразующих “механизмов” и исследованию индивидуально-авторского мастерства в сфере поэтики жанра.