Цикл “Легенди cтарокиївські” у творчому доробку Наталени Королевої - Усачова, К. (Слово і Час, 2010)
Розвідка присвячена проблемі датування творів Наталени Королевої та специфіці авторських
метатекстів двох періодів її творчості. Досліджується своєрідність трактування авторкою образів
агіографічної літератури та давньоукраїнських міфів і переказів у циклі “Легенди старокиївські”. На
підставі докладного аналізу оповідань циклу “Легенди старокиївські” висувається та доводиться гіпотеза
про зарахування їх до найперших україномовних творів письменниці. The article focuses on the dating of Natalena Koroleva’s works as well as on the peculiarities of the auctorial
metatexts within two periods of her creative biography. The author of the article examines the specific
interpretation of hagiographical literature and old Ukrainian myths and legends in her short prose collection
“Old Kyiv Legends”. The precise analysis of the stories included into the cycle corroborates the hypothesis
that “Old Kyiv Legends” belong to the very fi rst works of Natalena Koroleva. Статья посвящена проблеме датировки произведений
Наталены Королевой и специфике авторских метатекстов
двух периодов ее творчества. Исследуется своеобразие
трактовки писательницей образов агиографической
литературы и древних украинских преданий в цикле
“Легенды старокиевские”. На основании подробного анализа
рассказов цикла “Легенды старокиевские” выдвигается
и доказывается гипотеза о принадлежности их к самым
первым украинским сочинениям писательницы.