Діяльність громадських організацій з охорони пам’яток Одещини 1945-1991 рр. - Присяжнюк, О.М. (Центр пам’яткознавства НАН України і Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, 2009)
Стаття присвячена вивченню історії діяльності громадських пам’яткоохоронних організацій Одеської області 1945–1991 років. Розглянута історія дослідження її учасниками пам’яток археології вказаного регіону. Виявлено, що незважаючи на значні досягнення у справі охорони пам’яток історії та культури, така робота проводилася не завжди систематично. Проаналізована взаємодія між громадськими пам’яткоохоронними організаціями та державними органами Одещини різних рівнів. Визначено, що завдяки наполегливій праці учасників цих організацій було вивчено та досліджено багато пам’яток, зібраний і опрацьований значний масив інформації про пам’ятки історії та культури Одеської області. Статья посвящена изучению истории деятельности общественных организаций по охране памятников истории и культуры Одесской области 1945–1991 гг. Рассмотрена история исследования их участниками памятников археологии обозначенного региона. Обнаружено, что невзирая на значительные достижения в деятельности общественных организаций по охране памятников, эта работа проводилась не всегда систематически.Проанализировано взаимодействие между общественными организациями и государственными Одесской области органами разных уровней. Определенно, что благодаря настойчивому труду участников общественных организаций было изучено и исследовано много памятников, собран и обработан значительный массив информации о памятниках истории и культуры Одесской области. Article is devoted studying of history of activity of public organizations on protection of monuments of history and culture of the Odessa area in 1945–1991. The history of research is considered by public organizations Odessa region of monuments of archeology of region. It is revealed that despite of considerable achievements in activity of public organizations on protection of monuments, this work was spent not always regularly. Interaction between public organizations and state structures of different levels is analyzed. Definitely that thanks to persevering work of participants of public organizations many monuments have been studied and investigated, the considerable file of the information on monuments of history and culture of the Odessa area is collected and processed.