Стилістичне вирішення київського житлового інтер’єру другої половини ХІХ – початку ХХ століть - Сердюк, О.М. (Центр пам’яткознавства НАН України і Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, 2009)
Публікація присвячена дослідженню інтер’єрів київських житлових будівель другої половини ХІХ – початку ХХ ст. Матеріали побудовані на аналізі: натурних досліджень автора, архівних та бібліографічних джерел. У статті аналізуються особливості стилістичного вирішення житлових інтер’єрів київських особняків і прибуткових будинків досліджуваної доби, їх об’ємно-планувальна організація й засоби їх архітектурно-художнього оздоблення. Публикация посвящена исследованию интерьеров киевских жилых зданий второй половины ХІХ – начала ХХ ст. В основу положен анализ материала: натурных исследований автора, архивных и библиографических источников. В статье проанализированы особенности стилистического решения жилых интерьеров киевских особняков и доходных домов исследуемого периода, их объёмно-планировочная структура и способы их архитектурно-художественной отделки. Stylistic decision of the Kievan housing interior of the second half of 19th – in the began of 20th centuries This article is dedicated to the research of the interiors of Kyiv dwellings built in the second half of XIX and in the beginning of XX century. The study of the archival and bibliographical sources as well as the figural research done by the author make the basis of the publication. The study on the stylistic particularities, artistic and architectural decoration and volumetric structure of the interiors of Kyiv mansions and tenement buildings of that time is given in this article.