К вопросу о реконструкции палеолитического жилища в Быках - Чубур, А.А. (Центр пам’яткознавства НАН України і Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, 2009)
В статье дается научная реконструкция углубленного в землю жилища палеолитического поселения Быки 1 (Россия, Курская область, р. Сейм, 17640–16600 лет тому назад). Это жилище имело центральный очаг и два входа – один в перекрытии, другой – в виде углубленного лаза. Перекрытие опиралось на столбовую конструкцию и на края котлована. Во входной зоне была установлена наковальня из кости мамонта. Над входами висели черепа носорога и бизона, над очагом – череп мамонта. Проводятся этнографические параллели с подземными жилищами (валькар) у приморских чукчей и эскимосов. У статті подається наукова реконструкція заглибленого в землю житла палеолітичного поселення Бики 1 (Росія, Курська область, р. Сейм, 17640–16600 років тому). Це житло мало центральне вогнище та два входи – один у перекритті, інший – у вигляді поглибленого лазу. Перекриття спиралося на стовпову конструкцію та на краї котловану. Біля вхідної зони було встановлене ковадло з кістки мамонта. Над входами висіли черепа носорога та бізона, над вогнищем – череп мамонта. Проводяться етнографічні паралелі з підземними житлами (валькар) у приморських чукчів і ескімосів. The article presents the scientific reconstruction of the depth in the ground Paleolithic settlement Byki 1 (Russia, Kursk region, the river Seim, 17640–16600 b.p.). This housing was a central hearth and two entrances – one in the ceiling, the other – in the form of in-depth manhole. Overlap was based on the columnar structure and the edge of the pit. In the entrance area was established anvil bone of a mammoth. Hung over the entrances of rhinoceros and bison skulls, above the fireplace – the skull of a mammoth. Conducted ethnographic parallels with the underground dwellings “Valkar” from the seaside Chukchi and Eskimos.