Внесок Й. Плейнерової у розвиток археологічного музейництва - Кепін, Д.В. (Центр пам’яткознавства НАН України і Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, 2009)
У статті аналізується діяльність чеського археолога та музеолога, доктора Йвани Плейнерової зі створення археологічних музеїв просто неба різних типів: in situ та “експериментальних поселень” (“Бржезно”, ”Альтамира”, ”Прага-Троя на Фарках”). Розглядаються також підготовлені дослідницею музейно-педагогічні програми. Наприкінці статті вміщено бібліографію її праць з музеології. В статье анализируется деятельность чешского археолога и музеолога, доктора Иваны Плейнеровой по созданию археологических музеев под открытым небом разных типов: in situ и “экспериментальных поселений” (“Бржезно”, ”Альтамира”, ”Прага-Троя на Фарках”). Рассматриваются также подготовленные исследовательницей музейно-педагогические программы. В конце статьи подана библиография ее трудов по музеологии. In this article the activity of the Czech archeologist and museologist Dr. Ivana Pleinerova in the field of creation of the archeological museums in the open air of the different types: in situ is analyzed as well as “experimental settlements” (“Březno”, “Altamira”, “Prague-Troya on Farky”) are analyzed too. Museological-and-Pedagogical programs, having been developed by the investigator are considered. The bibliography of the scientist’s works in the field of the museology has been prepared.