Возбуждение электромагнитных колебаний в полупроводниковых структурах потоками заряженных частиц - Кравченко, В.И.; Яковенко, И.В.; Глухов, Е.В. (Електротехніка і електромеханіка, 2006)
Предложена аналитическая модель механизма взаимодействия электромагнитных колебаний и токов, возникающих вследствие воздействия электромагнитного излучения в проводящих элементах электрорадиоизделий, содержащих полупроводниковые сверхрешетки. Определены выражения для инкрементов неустойчивостей электромагнитных колебаний в системе полупроводниковая плазма-поток заряженных частиц при возбуждении колебаний в субмиллиметровом диапазоне. Запропонована аналітична модель механізму взаємодії електромагнітних коливань та струмів заряджених частинок, що виникають внаслідок дії імпульсного електромагнітного випромінювання у провідних елементах електрорадіовиробів, що містять напівпровідникові надграти. Визначено вирази для інкрементів нестійкостей електромагнітних коливань у системі напівпровідникова плазма-потік заряджених частинок при збудженні коливань у субміліметровому діапазоні. A theory of interaction of charged flux with plasmons existing in two-dimensional (2D) electron gas is developed. It is supposed that electrons in the flux that passes through a localization region of 2D gas represent a wave packet, energy band of which is small as compared with plasmon energy. An equation characterizing plasmon field change is obtained, and instability increment is found.