Василь Якович Ломиковський – збирач українських старожитностей (історіографічний огляд) - Любовець, Н.І. (Центр пам’яткознавства НАН України і Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, 2009)
Зроблено історіографічний огляд біографії Василя Яковича Ломиковського щодо уточнення його дефініції для довідкових видань. Запропонована наступна дефініція: “Ломиковський Василь Якович (1778 – бл. 1845) – збирач і колекціонер народної старовини, поміщик-прогресист, агроном-практик, нагороджений золотою медаллю Вільного економічного товариства (1820) та золотою медаллю Товариством заохочення лісового господарства (1837)”. Сделан историографический обзор биографии Василия Яковлевича Ломиковского на предмет уточнения его дефиниции для справочных изданий. Предложено следующую дефиницию: “Ломиковский Василий Яковлевич (1778 – ок. 1845) – собиратель и коллекционер народных древностей, помещик-прогрессист, агроном-практик, награжденный золотой медалью Свободного экономического общества (1820) и золотой медалью Общества поощрения лесного хозяйства (1837)”. The historiography review of biography of Vasyl Jacovych Lomikovskiy is done for the purpose clarification of its content for certificate editions. It is offered following difiniciyu: "Lomikovskiy Vasyl Yakovych (1778 -bl. 1845) is zbirach and collector of folk antiquity, pomischik-progresist, practical agriculturist-worker, recipient of an award the gilded youth of Free economic society (1820) and gilded youth by Society of encouragement of forestry (1837)".