Пам’яткоохоронна діяльність М. Ф. Біляшівського у спогадах та оцінці його сучасників - Примак, А.Ф. (Центр пам’яткознавства НАН України і Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, 2009)
У статті на підставі спогадів відомих науковців Ф. Ернста, К. Мощенка, І. Свєнціцького досліджується внесок акад. М. Біляшівського у справу збереження історико-культурної спадщини українського народу наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. Розглядається їх співпраця в галузі становлення музейної та пам’яткоохоронної справи, археологічних досліджень тощо. В статье на основании воспоминаний известных научных работников Ф. Ернста, К. Мощенко, И.Свенцицкого исследуется вклад акад. М. Беляшевского в сохранение историко-культурного наследия украинского народа в конце ХІХ – начале ХХ вв. Рассматривается их сотрудничество в становлении музейного дела и охраны памятников, археологических исследований и т.п. In the article on the basis of flashbacks of the known research workers of F. Ernst, K. Moshchenko, I. Svencickiy is probed payment of academician M. Bilyashivskiy in the maintenance of Ukrainian historical-and-cultural heritage in the end ХІХth – at the beginning ХХ-th centuries. There is examining also their collaboration in genesis of Ukrainain museology and in processes of historical-and-cultural heritage’s protect, archaeological researches ets.