Роль І.О.Стемпковського (1789 – 1832) у справі організації перших музеїв на Півдні України та створенні програми охорони археологічних пам’яток (до 220–річчя з дня народження) - Пінкевич, Н.В. (Центр пам’яткознавства НАН України і Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, 2009)
У статті описано життєвий шлях І.О. Стемпковського, включаючи військову службу та роботу на державних посадах. Особлива увага звертається на його громадську і наукову діяльність. Відзначені найбільш важливі наукові публікації та роль І.О. Стемпковського в організації й відкритті перших музеїв старожитностей Північного Причорномор’я в Одесі та Керчі. Стаття присвячена 220–річчю від дня народження І.О. Стемпковського. В статье описан жизненный путь И.А. Стемковского, включая военную службу и работу на государственных должностях. Особое внимание обращено на его общественную и научную деятельность. Отмечены важнейшие научные публикации и роль И.А. Стемпковского в организации и открытии первых музеев древностей Северного Причерноморья в Одессе и Керчи. Статья посвящена 220–летию со дня родження И.О. Стемпковского. In the article there's described I.A. Stempcovskiy's life. Including military service, work at public positions. Special attention is drown to his public activities and scientific work. There are observed impotent scientific publications and the role of I.A. Stempcovskiy in organization of opening the first museums of antiquities of the northern territories of Black Sea in Odessa and Kerch.