Панько Проклятий (Екзистенційна драма П.Куліша) - Чопик, Р. (Слово і Час, 2010)
Автор статті прагне з’ясувати головну причину метаморфоз пізнього П. Куліша. Для цього покликає на допомогу “вічний” образ Марка Проклятого, що “товчеться” українським письменством десь від середини 1840-х років, а в контексті фольклорному, здається, “заткне за пояс усіх скитальців” з інонаціональних міфологій (за О. Стороженком). The author of the paper tries to figure out the reasons of late Panteleimon Kulish’s metamorphoses. By doing this, he turns to the figure of Marko the Damned, a recurring character which was introduced into Ukrainian literature in the mid 1840s and, according to Oleksa Storozhenko, “could outstrip all the wanderers” from the mythologies of other nations. Автор статьи пробует выяснить главную причину метаморфоз позднего П. Кулиша. Для этого зовет на помощь “вечный” образ Марка Проклятого, который “толчется” украинским писательством где-то от середины 1840-х годов, а в контексте фольклорном, “кажется”, “заткнет за пояс всех скитальцев” из инонациональних мифологий (за О. Стороженко).