Східна казка, жіноча тема та західні стереотипи у творчості Едґара Алана По - Іскандарова, Н. (Слово і Час, 2010)
У статті розглянуто особливості північноамериканської орієнталістики від середини ХVIII до середини
ХІХ ст. На прикладі літературних джерел, газетних публікацій та дослідницьких праць вивчаються шляхи
формування ідеології США у процесі Американської революції 1776 р., амбівалентне ставлення нової
нації до моральних цінностей інакших етнічних та релігійних спільнот крізь призму західних стереотипів
на живому матеріалі “східних” казок Е. А. По у співвіднесенні з критичним ставленням письменника до
реалій американської дійсності. The paper outlines the peculiarities of American orientalism from the mid 18th to the mid 19th century. Introducing
various literary sources, newspaper materials and research papers, the author studies the formation of the
US ideology in the years following the American Revolution of 1776 as well as of the new nation’s ambivalent
attitude towards the moral values of “other” ethnic groups and religious communities, the latter being generally
perceived through the prism of Western stereotypes. The literary reaction on the above-mentioned processes is
illustrated with the help of E. A. Poe’s oriental tales which carry on with the writer’s invectives against the American
way of life. В статье исследуются особенности американской
ориенталистики с середины XVIII до середины XIX века. На
примере литературных источников, газетных публикаций
и исследовательских работ изучаются пути формирования
американской идеологии, амбивалентное отношение
новой нации к моральным ценностям “иных” этнических и
религиозных общин через призму западных стереотипов на
живом материале “восточных” сказок Э.А.По, соотносятся с его
критичным отношением к реалиям американской жизни.