“Територія просвіти” в місті: локуси православних колегіумів України XVIII ст. - Посохова, Л.Ю. (Центр пам’яткознавства НАН України і Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, 2009)
У статті аналізуєтся колегіумський локус, формування його складових елементів, виявляються характерні риси навчальних комплексів православних колегіумів. Відносна відкритість колегіумського простору робила його органічною частиною загальноміського культурного ландшафту, впливала на характеристики культурно-інтелектуального життя міста. В статье анализируется коллегиумский локус, формирование его составных элементов, выявляются характерные черты учебных комплексов православных коллегиумов. Относительная открытость коллегиумского пространства делала его органической частью общегородского культурного ландшафта, влияла на характеристики культурно-интеллектуальной жизни города. The collegia’s locus, the development of its components, characteristic features of orthodox collegia’s educational complexes are analyzed in the article.The relative openness of collegia’s space made it an organic part of a city-wide cultural landscape, as well as influenced on the characteristics of a cultural-intellectual life of a city.