Транспорт 14с-ацетата и его метаболитов через гистогематические барьеры нервной и пищеварительной систем белых мышей - Ларионов, В.Б.; Овчаренко, Н.В.; Борисюк, И.Ю.; Лихота, Е.Б. (Фізико-хімічний інститут ім. О.В.Богатського НАН України, 2008)
Ацетат, що є ендогенним продуктом організму, одночасно є й метаболітом етанолу, що у деякому ступені реалізує побічні дії про його застосуванні. Метою даної роботи було вивчення особливостей концентраційного профілю оцтової кислоти в плазмі крові, головному мозку та печінці мишей після її внутрішньовенного та інтрагастрального введення. Встановлено, що розподіл ацетату в організмі має двофазний характер, після інтрагастрального введення оцтова кислота легко та швидко всмоктується з шлунково-кишкового тракту. Вміст радіоактивних метаболітів у печінці є дозозалежним, у плазмі крові він не залежить від дози, а у мозку у декілька разів вища, ніж у плазмі крові, що, вірогідно, обумовлене його активним транспортом крізь гематоенцефалічний бар`єр. Acetate, being the endogenous substance, at the same time is the ethanol metabolite, fulfilling some of side effects after its administration. The aim of this work was the studying of acetic acid concentration in the brain, plasma and liver of mice after intravenous and intrahastral administrations. It was found that acetate distribution in the organism is biexponential, and after intragastral administration acetic acid is readily absorbed from the hastro-intestinal system. The amount of the radioactive metabolites in liver is dose-dependent, in the plasma has no correlation with the administered dose, though in brain its concentration is much higher, than in plasma, that depends on its active transport through the blood-brain barrier.