Про стратегічні напрями діяльності з перетворення об’єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему після введення в експлуатацію нового безпечного конфайнменту (за матеріалами наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 16 травня 2018 р.) - Носовський, А.В. (Вісник НАН України, 2018)
Наприкінці 2016 р. на Чорнобильській АЕС було встановлено в проектне
положення новий безпечний конфайнмент (НБК), який став основним захисним бар'єром безпеки об'єкта «Укриття», ізолювавши його від навколишнього середовища. Роботи з введення в експлуатацію НБК планується
завершити наприкінці 2018 р. Створення НБК — це лише початковий етап
перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему. Потрібно провести ще багато наукових досліджень, вжити організаційних і
технічних заходів для досягнення кінцевої мети — вилучення ядерних матеріалів, різні варіанти досягнення якої розглянуто в доповіді. Показано,
що найбільш прийнятним є варіант поетапного вилучення, який передбачає першочергове вилучення небезпечних скупчень ядерних матеріалів протягом життєвого циклу НБК. Наведено основні стратегічні напрями діяльності з перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему після введення в експлуатацію НБК. At the end of 2016 the New Safe Confinement (NSC) was installed into the design position at the Chornobyl NPP. The
NSC became the main protective barrier of the Shelter object which isolated it from the environment. The installation
works of the NSC are planned to be finished by the end of 2018. The creation of the NSC is just the initial phase of the
Shelter object transformation into an ecologically safe system. The ultimate goal is the retrieval of fuel materials that
demands implementing preliminary research, arranging organizational and technical measures. Different variants of the
achievement of the ultimate goal are presented. It is shown that the most acceptable variant is the “step-by-step retrieval”
which involves immediate retrieval of dangerous nuclear materials concentrations during the lifetime of the
NSC. The article covers basic strategic directions of the Shelter object transformation into an ecologically safe system
after installation of the NSC.