Наукові основи дугових адитивних технологій у спецелектрометалургії та електрозварюванні (стенограма наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 30 травня 2018 р.) - Шаповалов, В.О. (Вісник НАН України, 2018)
У доповіді проаналізовано сучасний стан розвитку дугових адитивних
технологій у світі, показано роль української науки у впровадженні у вітчизняну промисловість розробок і досягнень з цього напряму. Відзначено
важливість та актуальність проведених в Інституті електрозварювання
ім. Є.О. Патона НАН України робіт у галузі спеціальної металургії, зварювання та матеріалознавства, за результатами яких створено і експериментально підтверджено новітню наукову концепцію управління структурою металів та сплавів при їх кристалізації, а також розроблено
технологічні основи виробництва металевих матеріалів з монокристалічною та керованою полікристалічною структурою. The report analyzes the current state of development of arc additive technologies in the world, shows the role of Ukrainian
science in the implementation of achievements and developments in the domestic industry in this direction. The
importance and urgency of research in the field of special metallurgy, welding and materials science conducted at the
Paton Electric Welding Institute of the NAS of Ukraine is noted. On the basis of these results, a new concept for
controlling the structure of metals and alloys during crystallization is created and experimentally tested. Technological
bases of production of metal materials with a single-crystal and controlled polycrystalline structure is developed.