Напередодні вікового ювілею (про мемуари О. Головцова та інші книги-спогади як борги нашої пам'яті) - Трахтенберг, І.М. (Вісник НАН України, 2018)
На прикладі нещодавно виданої книги Олександра Головцова «Primus inter
pares (О первых меж равных)» автор розмірковує про роль і завдання
мемуарної літератури у збереженні пам’яті про минуле, про людей, які
уособ лювали ту чи іншу епоху. Великий розділ у книзі О. Головцова, яка
складається з окремих біографічних нарисів, присвячено широковідомій
унікальній родині Патонів, всіма шанований представник якої, Борис Євгенович Патон, президент і ровесник Національної академії наук України, відзначає цього року свій віковий ювілей.