Нові біоактивні молекули та їх мішені: пошук, конструювання і механізми дії (стенограма наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 27 червня 2018 р.) - Вовк, А.І. (Вісник НАН України, 2018)
У доповіді наведено результати досліджень у галузі біоорганічної хімії, які проводяться у відділі механізмів біоорганічних реакцій Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії ім. В.П. Кухаря НАН України. Проаналізовано виконані наукові роботи, спрямовані на синтез, пошук і конструювання потенційно біоактивних органічних речовин та вивчення механізмів їх дії. Зокрема, продемонстровано нові можливості створення інгібіторів низки терапевтично важливих ферментів, ефективних антиоксидантів і спінових зондів. Встановлено нові закономірності залежності між структурою і біологічною дією фосфороорганічних і гетероциклічних сполук, а також макроциклів і фулеренів. Показано можливості комп’ютерного моделювання для прогнозування біоактивності цих сполук. Обговорено важливість отриманих результатів для розроблення нових лікарських препаратів. In this report, the results of investigations in the area of bioorganic chemistry which are being carried out in the department of bioorganic mechanisms of Kukhar Institute of Bioorganic Chemistry and Petrochemistry of the National Academy of Sciences of Ukraine are presented. The scientific works were aimed at searching for and designing the potentially bioactive organic substances and included the study of their action mechanisms. Particularly, new possibilities were demonstrated for creation of inhibitors of therapeutically important enzymes, effective antioxidants, and spin probes. New data concerning relationships between the structures and biological actions of organophosphorus and heterocyclic compounds as well as macrocycles and fullerenes were established. The possibilities of using computer modeling for prediction of bioactivity of these compounds were shown. Implications of the obtained results for developing drugs were discussed.