Механізми відхилення пучків високоенергетичних заряджених частинок зігнутими кристалами. Теорія та експерименти ЦЕРН (за матеріалами наукового повідомлення на засіданні Президії НАН України 30 травня 2018 р.) - Кириллін, І.В. (Вісник НАН України, 2018)
Відхилення заряджених частинок високих енергій — це важлива проблема фізики прискорювачів. Для відхилення таких частинок можна використовувати електромагнітні системи або зігнуті кристали. Обидва варіанти мають свої переваги та недоліки. Головними перевагами зігнутих кристалів є їх компактний розмір та відсутність необхідності охолодження, завдяки чому в багатьох прискорювальних центрах зігнуті кристали застосовують для виведення пучків з кільцевих прискорювачів та для колімації пучків. The deflection of high-energy charged particles is an important task of accelerator physics. For deflection of such particles, electromagnetic systems or bent crystals can be used. Both variants have their own advantages and disadvantages. The advantages of bent crystals are compact size, no need for cooling and low electricity consumption. Due to these advantages, bent crystals are used in many accelerating centers for the removal of beams from ring accelerators and for beam collimation.