Энергетические процессы и эффективность индукционно-динамического преобразователя ударного действия - Болюх, В.Ф.; Марков, А.М.; Лучук, В.Ф.; Щукин, И.С. (Електротехніка і електромеханіка, 2009)
Показано, что характер протекания энергетических процессов индукционно-динамического преобразователя ударного действия во многом определяется формой импульса тока возбуждения. Рассмотрены схемы возбуждения индуктора от емкостного накопителя, реализующие переменно-полярный, однополупериодный и апериодический импульсы. Проанализированы критерии эффективности, учитывающие: полезную работу и потери в активных элементах; полезную работу и энергию источника; ускоряемую массу, энергию источника и импульс аксиальной силы, действующий на якорь, а также остаточную энергию в емкостном накопителе. Показано, що характер протікання енергетичних процесів індукційно-динамічного перетворювача ударної дії суттєво визначається формою імпульсу струму збудження. Розглянуті схеми збудження індуктора від ємнісного накопичувача, що реалізують перемінно-полярний, однопівперіодний і аперіодичний імпульси. Проаналізовані критерії ефективності, що враховують: корисну роботу та втрати в активних елементах; корисну роботу та енергію джерела; прискорювальну масу, енергію джерела та імпульс аксіальної сили, яка діє на якір, а також залишкову енергію в ємнісному накопичувачі. It is shown that energy processes behavior in a dynamic induction percussion converter is mainly specified by the form of excitation current impulse. Inductor excitation circuits from a capacitive energy storage which generate alternating-polar, half-wave and aperiodic pulses are considered. Efficiency criteria which take into account the yield and loss in the active components, the yield and power of the source, an accelerated mass, energy of the source and axial force impulse acting on the armature, as well as residual energy in the capacitive energy storage, are analyzed.