Аналіз електромагнітних процесів в нелінійно-параметричному електрохімічному колі при дії несинусоїдної вхідної напруги - Бондар, О.І. (Електротехніка і електромеханіка, 2009)
В статті запропоновано нелінійно-параметричну математичну модель кола з електролізером осадження металів з урахуванням індуктивності кола, катодних та анодних процесів, а також зміни у часі активного пору електроліту. На основі чисельного розв’язку системи рівнянь електромагнітного стану кола отримано часові залежності прикатодного спаду напруги та середнього значення струму осадження металу в електролізері нікелювання при живленні кола від джерела трипульсової випрямленої несинусоїдної напруги. В статье предложена нелинейно-параметрическая модель цепи с электролизером осаждения металлов учитывающая индуктивность цепи, катодные и анодные процессы, а также изменение во времени активного сопротивления электролита. На основе численного решения системы уравнений электромагнитного состояния цепи получены временные зависимости прикатодного падения напряжения и среднего значения тока осаждения металла в электролизере никелирования при питании цепи от источника трехпульсового выпрямленного несинусоидального напряжения. In the work, a nonlinear parametrical model of a circuit with a metal sedimentation electrolyzer, which takes into account inductance of the circuit, cathode and anode processes, as well as time change of electrolyte resistance, is introduced. Time dependences of cathode polarization and average value of metal deposition current in the nickel platting electrolyzer with a source of three-phase rectified non-sinusoidal input voltage are obtained via the numeric solution of the circuit electromagnetic state equations set.