Правовий статус дійсних членів (академіків) і членів-кореспондентів НАН України: еволюція, сучасність та перспективи - Шемшученко, Ю.С.; Скрипнюк, О.В. (Вісник НАН України, 2018)
У статті досліджено процес зародження, формування та еволюції правового статусу дійсних членів (академіків) і членів-кореспондентів НАН України починаючи з 1918 р. і до сьогодення. Простежено основні етапи його розвитку в період Української Держави, УНР часів Директорії, радянської України та незалежної Української держави на сучасному етапі. Правовий статус дійсних членів та членів-кореспондентів, вироблений столітньою практикою, має певну національну специфіку, але в загальних рисах ґрунтується на принципах, спільних для наукового товариства більшості країн світу. Окрему увагу в статті приділено аналізу шляхів його вдосконалення та перспективам розвитку. The article deals with the process of the origin, formation and evolution of the legal status of the full members (academicians) and correspondent members of NAS of Ukraine from 1918 to the present. The main stages of its development during the period of the existence of the Ukrainian State, the Ukrainian People’s Republic of the Directory, Soviet Ukraine and the independent state at the present stage are traced. The legal status of full members and correspondent members produced by one hundred years of practice is not devoid of national specificity, but in general it is based on the principles common to a scientific society in most countries of the world. A significant place in the article is devoted to the analysis of its improvement and development prospects.