Україна на сторожі екологічного здоров’я Чорного моря - Зайцев, Ю.П.; Александров, Б.Г. (Вісник НАН України, 2018)
У статті обговорюються можливі екологічні наслідки від реалізації великомасштабного проекту Туреччини зі створення нового Стамбульського
судноплавного каналу між Чорним і Мармуровим морями. Завчасне прогнозування пов’язаних з цим змін у морських екосистемах і їх спрямування
на збереження біологічного різноманіття можливе лише в разі контролю за
екологічними наслідками будівництва каналу з боку відповідних фахівців з
різних країн. Державна установа «Інститут морської біології Національної академії наук України» вже протягом 65 років вивчає проблеми біології
та екологічного стану Чорного і Азовського морів, її співробітники накопичили великий досвід з оцінювання наслідків антропогенних навантажень на морське середовище. The State Institute of Marine Biology of the National Academy of Sciences of Ukraine has been studying the biology and
ecological state of the Black and Azov Seas for the past 65 years. The key scientific discoveries concerning the life of the
sea were made by its scientists. Among them: the discovery of marine neuston, the phenomenon of anthropogenic eutrophication,
life in the depths of coastal sand deposits, as well as at the deepest depths in the hydrogen sulfide zone, and
others. The description of the large-scale project of Turkey on creation of the new Istanbul navigable canal between the
Black Sea and the Sea of Marmara is described. The possible ecological consequences from its realization are shown.