На шляху до економічного стрибка Причорноморського регіону через морські дослідження та інновації (інтерв'ю з членом-кореспондентом НАН України В.О. Ємельяновим) (Вісник НАН України, 2018)
Європейський день моря (European Maritime Day, EMD) — це захід, який
відбувається щороку наприкінці травня під егідою Європейської ради,
Європарламенту та Єврокомісії у рамках Комплексної морської політики ЄС, започаткованої у 2007 р. Основною метою проведення цього важливого соціогуманітарного, науково-організаційного та ділового
форуму є бажання привернути увагу всіх зацікавлених сторін до значущості ролі, яку моря і океани відіграють у повсякденному житті не
лише прибережних громад, а й усіх громадян ЄС, а також стимулювати поліпшення системи управління прибережними зонами та морськими акваторіями. Цього року конференцію EMD вперше було проведено в
країні Чорноморського басейну — Болгарії, у м. Бургас. Про важливість
цієї події, про величезний економічний потенціал Чорноморського регіону та про можливості, які відкриваються в цьому плані перед Україною,
ми поговорили з учасником форуму EMD, першим заступником головного
вченого секретаря Президії НАН України, директором Державної наукової установи «Центр проблем морської геології, геоекології та осадового рудоутворення НАН України», доктором геолого-мінералогічних наук,
членом-кореспондентом НАН України Володимиром Олександровичем Ємельяновим. The European Maritime Day is an event that is held annually at the end of May under the auspices of the European
Council, the European Parliament and the European Commission in the framework of the Integrated Maritime Policy of
the EU, launched in 2007. The main objective of this important socio-humanitarian, scientific-organizational and business
forum is the desire to attract the attention of all concerned parties to the important role that seas and oceans play in
everyday life of not only coastal communities, but also of all EU citizens, as well as stimulating the improvement of the
coastal zone management system and sea water areas. This year's EMD conference was first held in the country of the
Black Sea Basin - Bulgaria, in the city of Bourgas. We talked about the importance of this event, the enormous economic
potential of the Black Sea region and the opportunities that Ukraine opens in this regard, with a member of the
EMD Forum, the first deputy chief scientific secretary of the Presidium of NAS of Ukraine, the director of the State
Scientific Institution “Center for Problems of Marine Geology, Geoecology and Sedimentary Ore Formation of NAS of
Ukraine”, Doctor of Geological and Mineralogical Sciences, Corresponding Member of NAS of Ukraine V.O. Emelyanov.