Нестаціонарні хвильові процеси в системі сферична оболонка — двошарове грунтове середовище - Мейш, В.Ф.; Мейш, Ю.А. (Доповіді НАН України, 2018)
Розглядаються нестаціонарні процеси розповсюдження сферичних хвиль в системі сферична оболонка —
двошарове ґрунтове середовище. Кожний шар ґрунтового середовища описується в рамках поведінки трикомпонентного ґрунтового середовища, згідно з рівняннями механіки суцільних середовищ. Для чисельного
розв'язку вказаних задач використовується скінченно-різницева схема Мак-Кормака. Наведені закономірності розповсюдження хвиль тиску у вказаній системі. Рассматриваются нестационарные процессы распространения сферических волн в системе сферическая
оболочка — двухслойная грунтовая среда. Каждый слой грунтовой среды описывается в рамках поведения
трехкомпонентной грунтовой среды, согласно уравнениям механики сплошных сред. Для численного решения указанных задач используется конечно-разностная схема Мак-Кормака. Приведены закономерности распространения волн давления в указанной системе. Nonstationary processes of propagation of spherical waves in the spherical shell—two-layer soil medium system
are considered. Each layer of the soil medium is described within the framework of the behavior of a threecomponent
soil medium, according to the equations of continuum mechanics. To solve these problems, the Mac-
Cormack finite-difference scheme is used. The regularities of propagation of pressure waves in this system are
given.