Освоєння гібридних родовищ — перспективний напрям газовидобування - Лукін, О.Ю. (Доповіді НАН України, 2018)
ХХІ ст. в енергетичному відношенні має стати етапом переходу від епохи конкуруючих енергоносіїв (вугілля,
нафта та нафтопродукти, газ, уран тощо) до ери невичерпної дешевої екологічно чистої енергії (“термояд”, воднева енергетика?). Особливу роль на цьому етапі має відігравати природний газ-метан, ресурси
якого в світлі сучасних уявлень невичерпні. Але це потребує значного збільшення об’ємів газовидобування,
що, в свою чергу, вимагає кардинального підвищення ефективності геологорозвідувальних робіт та нових
методів розробки родовищ. Зокрема, великі перспективи варто пов’язувати з гібридними родовищами, які
поєднують запаси вільного газу з газоносністю щільних порід (сланцевий та центральнобасейновий газ). До
цієї категорії слід віднести багато різних типів нафтових, газоконденсатних, газових, а також гетерофазних родовищ, що суттєво змінює ідеологію та методологію їх освоєння. Для України, газовий потенціал якої
набагато вищий, ніж нафтовий, це має особливе значення. XXI ст. в энергетическом отношении должно стать этапом перехода от эпохи конкурирующих энергоносителей (уголь, нефть и нефтепродукты, газ, уран и т. д.) к эре неисчерпаемой дешевой экологически чистой
энергии (“термояд”, водородная энергетика?). Особую роль на этом этапе должен играть природный газ—
метан, ресурсы которого в свете современных представлений неисчерпаемы. Но это предусматривает значительное увеличение объемов газодобычи, что, в свою очередь, требует кардинального повышения эффективности геологоразведочных работ и новых методов разработки месторождений. В частности, большие перспективы стоит связывать с гибридными месторождениями, которые сочетают запасы свободного
газа с газоносностью плотных пород (сланцевый и центральнобассейновый газ). К этой категории следует
отнести много различных типов нефтяных, газоконденсатных, газовых, а также гетерофазных месторождений, что существенно меняет идеологию и методологию их освоения. Для Украины, газовый потенциал
которой намного выше, чем нефтяной, это имеет особое значение. The XXI century should become the transition stage between the epoch of competing energy-carriers (coal, oil
and oil products, gas, uranium, etc.) to the era of unexhaustible cheap ecologically nonpolluting energy sources
(thermonuclear or hydrogen energetics?). Natural gas methane — with its unexhaustible resources — will be of
crucial importance on this stage. However, it calls for increasing the volumes of the gas recovery that, in its turn,
requires the cardinal increasing of the efficiency of prospecting-exploratory works and new methods of fields
development. Specifically great prospects ought to be connected with hybrid fields that combine traditional and
non-traditional (tight reservoir gas) gas resources. Many different types of oil, gas-condensate, gas, and heterophase
fields (pools) fall in this category. So, the ideology and methodology of development of such fields should
be radically altered. This is of special significance for Ukraine, whose gas potential is much higher as compared
with oil.