Флюїди мінералоутворення як індикатор еволюції зовнішніх оболонок раннього докембрію Землі - Фомін, Ю.О.; Деміхов, Ю.М.; Верховцев, В.Г.; Борисова, Н.М. (Доповіді НАН України, 2018)
На підставі ізотопно-геохімічного вивчення флюїду газово-рідких включень зроблено висновок, що еволюція зовнішніх оболонок Землі, яка проявилась у глобальному масштабі зміною газового складу атмосфери з безкисневого на істотно кисневий на рубежі архей — ранній протерозой, привела до зміни ендогенних процесів рудо- і мінералоутворення. На основании изотопно-геохимического изучения флюида газово-жидких включений сделан вывод, что эволюция внешних оболочек Земли, выраженная в глобальном масштабе изменением газового состава атмосферы с бескислородного на существенно кислородный на границе архей—ранний протерозой, привела к изменению эндогенных процессов рудо- и минералообразования. Based on the isotope-geochemical study of the fluid of gas-liquid inclusions, it is concluded that the evolution of the outer shells of the Earth, expressed globally, by a change in the gas composition of the atmosphere from the oxygen-free to oxygen-rich one at the boundary of the Archaean—Early Proterozoic, led to a change in the endogenous processes of ore and mineral formations.