Вплив екстрактів плаценти людини на термогемоліз еритроцитів - Боброва, О.М.; Говорова, Ю.С.; Нардід, О.А.; Рєпіна, С.В.; Нарожний, С.В.; Покришко, С.В. (Доповіді НАН України, 2018)
Досліджено вплив заморожування екстрактів плаценти людини на їх здатність знижувати термогемоліз
еритроцитів. Показано, що заморожування екстрактів плаценти до –20 та –196 °C з подальшим відігрівом не спричиняє достовірної зміни їх ефективності щодо стабілізації мембран еритроцитів при температурному впливі. Виявлено фракції екстрактів плаценти, що найбільш ефективно знижують рівень термогемолізу еритроцитів: менш 4 кДа і 12–20 кДа. Процент інгібування термогемолізу для них становить
(31,7 ± 3,3) % і (31,5 ± 3,2) % відповідно. Исследовано влияние замораживания экстрактов плаценты человека на их способность снижать термогемолиз эритроцитов. Показано, что замораживание экстрактов плаценты до −20 и −196 °C и следующий
отогрев не приводят к достоверным изменениям их эффективности по отношению к стабилизации мембран эритроцитов при температурном воздействии. Выявлены фракции экстрактов плаценты, которые
наиболее эффективно снижают уровень термогемолиза эритроцитов: меньше 4 кДа и 12—20 кДа. Процент
ингибирования термогемолиза для них составляет (31,7 ± 3,3) % и (31,5 ± 3,2) % соответственно. The influence of the freezing of human placenta extracts on their ability to reduce the thermohemolysis of erythrocytes
has been investigated. It has been shown that the freezing of placenta extracts down to −2 and −19 °C and
the following heating do not lead to a significant change in their effectiveness to stabilize the erythrocyte membranes
at temperature effects. The placenta extract fractions, namely less than 4 kDa and 12—20 kDa, most effectively
reducing the level of erythrocytes' thermohemolysis, have been identified. The percentages of inhibition
of the thermogemolysis for them are (31.7 ± 3.3) % and (31.5 ± 3.2) %, respectively.