Взаємодія процесів асиміляції азоту і вуглецю у рослин сої, оброблених речовинами із фунгіцидною активністю та бульбочковими бактеріями, інкубованими з лектином - Коць, С.Я.; Кірізій, Д.А.; Павлище, А.В. (Доповіді НАН України, 2018)
Досліджено зв’язок між азотфіксувальною активністю та інтенсивністю фотосинтезу рослин сої в онтогенезі у разі оброблення речовинами із фунгіцидною активністю та інокуляції бульбочковими бактеріями, інкубованими з лектином. Показано, що ефективність взаємодії симбіотичного та фотосинтетичного апаратів рослин сої поступово збільшується від фази трьох справжніх листків до цвітіння. Виявлено істотний кореляційний зв’язок між інтенсивністю фотосинтезу і накопиченням сухої речовини в рослинах сої, який посилюється протягом вегетації, при цьому ефективність перетворення асимільованого вуглецю в суху речовину залишається сталою. Водночас зв'язок між азотфіксувальною активністю і накопиченням сухої речовини слабшає. Исследована связь между азотфиксирующей активностью и интенсивностью фотосинтеза растений сои в онтогенезе при обработке веществами с фунгицидной активностью и инокуляции клубеньковыми бактериями, инкубированными с лектином. Показано, что эффективность взаимодействия симбиотического и фотосинтетического аппаратов растений сои постепенно увеличивается от фазы трех настоящих листьев до цветения. Выявлена существенная корреляционная связь между интенсивностью фотосинтеза и накоплением сухого вещества в растениях сои, которая усиливается на протяжении вегетационного периода, при этом эффективность преобразования ассимилированного углерода в сухое вещество остается постоянной. В то же время связь между азотфиксирующей активностью и накоплением сухого вещества ослабевает. The relationship between the activity of nitrogen fixation and the photosynthetic rate in soybean plants, which were treated with substances with the fungicidal activity and inoculated with nodule bacteria incubated with lectin is investigated in dynamics. It is shown that the interaction of symbiotic and photosynthetic apparatus of soybean plants gradually increases from the phase of three true leaves to the flowering. It is revealed that the correlation between the photosynthetic rate and the accumulation of dry matter in soybean plants is significant and increases during the vegetation, while the efficiency of the assimilated carbon transformation into a dry substance remains stable. At the same time, the relationship between the nitrogen fixation activity and the accumulation of dry matter weakens.